Home / PRISTO / Det började 1976

Det började 1976

Lite Privatradio historia från 1976 då jag var barn och började med PR-Radio i Stockholm.

Visst är det kul att man en gång i livet gör något som man själv verkligen vill, som ex. att ta sin amatörlicens som man kanske har velat tagit under en längre tid. Men så en dag så händer det bara, efter vissa påtryckning från oss dina gamla privatradio vänner som tycker, att nu är det dax att komma ut på amatörradiobanden. Så tyckte jag iallafall när jag tog min amatörradiolicens. Jag körde Pr-radio, Pappas Licens PR-16801A då jag bodde hemma oss mina föräldrar på södermalm där jag är uppväxt och född på södermalm "södershöjder". Jag bodde intill Sofia kyrka som ligger vid vitabergsparken.

Jag började 1976 med privatradio och var då 7 år gammal. Första gången som jag kom i kontakt med amatörradio och 2m var när jag först träffade min gamle vän Sven-Erik SM0EMW och Hasse SM0ETT. Sven-Erik flyttade in vårat hus 1979 det var då som jag för första gång fick köra som seccenoperatör på 2m R-1.an (SK0RIX ) 1981 gick jag med som medlem i Stockholm Radioamatörer SK0AR som hade sin lokal uppe på Södergården vid Medborgarplatsen. Sven-Erik SM0EMW gick tyvärr Silent key 2011 efter en tids sjukdom.
1979 var året som intresset för radioteknik dök upp då var jag 9 år gammal och jag hade hållit på med PR-radio i två år innan amatörradion kom och blev ett stort intresse för mig sedan dess. Mina första två 2m stationer var en IC-215 2m FM och en IC-2E FM transciver som jag fick av Sven-Erik 1981. Det som känns skönt är att många av mina gamla PR kompisar sedan 1976 fortfarande är i livet och idag kör på 2m bandet bl.a. Janne Gerell SM0XVT ( Station Mango PR-147004 ) och Janne Hansen ( PR-1001 ) SM0NEZ Staffan Eriksson ( Stalle PR-123030 ) som jag lärde känna 1981 då jag och Janne NEZ PR-1001 träffades med Björne SM0PDG uppe vid Sofia Kyrka. Jag har väldigt många gamla PR kompisar från den tiden, men också Radioamatörer som Leffe SM0KSK inne Wasa stan som jag gick i samma klass som, och min gamla klasskompis Conny, Hasse SM0ETT mfl. Sedan så har ju en del av mina gamla PR och amatörradio kompisar gott bort med tiden och lämnat hobbyn och sina vänner och familjer bl.a. Anders Regnström SM0XTE och Björne SM0PDG Station Lunda inne på Lundagatan i Stockholm. Björne kände jag sedan 1980 då vi körde PR tillsammans och vi umgicks mycket, Björne var ofta hemma hos mig och min pappa Roffe och Inga på Ploggatan 3.

Sedermera så blev jag Vägbas, gick kursen 1984 hos VRK Vägradiokommiten i Stockholm. Min anropssignal var Vägbas Stockholm 198 på Vägkanal-18 och då körde man AM. Det var min gode vän Halvar Söderlund Vägbas Stockholm 102 tillika SM0MVG som var ansvarig för alla Stockholms Vägbasar. Även Charlie SM0HVL var en Stor PR Gubbe inom Vägradion i Stockholm. Nu bor jag med min familj i Vega i ett hus. Med mina barn Martin SA0BGD Marcus och Madelene och min fru Pirjo SM0YPK.

Jag är så himla glad att jag kom i kontakt med Privatradion i Stockholm och Radioklubben Vidja och Vägradion samt Sjöbas ( Sjöbas Hammarby Kanal 16 AM ) verksamheten året 1976 var ett oroligt fint Privatradio år. Jag har så många fina PR minnen från den här tiden så man nästan längtar tillbaka till början på 80talet.

Så hjärtligt Välkommen in i en underbar hobby 27MHz Svensk Privatradio.

Thomas, SM0WQT